Prof. Amir Pleho, specijalista medicine rada

Rođen je 25.07.1935. godine u istočnobosanskoj varoši Rogatica.

Od aprila 1945. godine nakon izbjegličke sudbine njegove porodice tokom II svjetskog rata njegov životni put je bio vezan za sticanje znanja kroz školu. Tom stazom je 1960. godine stigao do diplome ljekara.

Kroz redovnu školu naučen je da se druži sa knjigom i da mu ona pomaže u sticanju znanja koja su mnogima nedostižna. U praktičnom radu kao ljekar je nastavio, uz pomoć knjige, da formira znanja najmoćnijeg otimanja oboljelih od smrti kada su bolovali od bolesti koja vodi u vječni mir.

Trajnim istraživanjem nepoznatog u obolijevanju ljudi on je postao u okruženju posebnost u prepoznavanju uzroka i mehanizama nastanka bolesti kod ljudi. Na tom planu je naglašeno upozoravao na opasnosti od štetnosti koje dolaze iz radnih procesa privrede.

Objavio je 11 knjiga iz područja medicine, 145 naučnih i stručnih radova, 3 knjige proznog teksta, a zbirka pjesama mu je samo četvrta knjiga koju ostavlja iza sebe.

Često je vodio studente postdiplomce u sticanju diplome specijaliste medicine rada, magistara i doktora znanosti u biomedicini.

Imao je dvije samostalne izložbe slika koje dopunjavaju stvaralački opus.

On je umjetnik koji osim što se bavi spisateljstvom bavi se i slikarstvom.

Prof. Amir Pleho, specijalista medicine rada